Arendalsuka

Under Arendalsuka vil det i 2024 være hele 2140 arrangementer og 200 stands i Arendal sentrum i fem dager i august. Politiets Fellesforbund er også til stede.

Forsidebilde Arendalsuke20233 1
Se hoveddebatten fra Arendalsuka 2024 i opptak her

Arendalsuka omtaler seg selv som «en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i.» Den samler hvert år aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv, foreninger og organisasjoner til å debattere, mingle og bedrive påvirkning, med over 1000 arrangementer om viktige samfunnstema. Gå til Arendalsukas nettside >

2024

Arendalsuka blir i år arrangert 12.–16. august.

På denne siden vil vi legge ut aktuelle redaksjonelle saker og intervjuer fra Arendal.

Tema for årets hoveddebatt: «Har politiet ufortjent høy tillit? Utviklingen i politietaten går i feil retning. Politiets kapasitet reduseres, mens kriminaliteten øker.»

I politiets innbyggerundersøkelse 2023 svarer 72 prosent at de har ganske eller svært høy tillit til norsk politi. «Politiet i Norge har høy tillit i store deler av befolkningen, og det må vi hegne om. Vi må være med på å snakke opp den tilliten», sa justisminister Mehl i et intervju med Nettavisen 22.3.2023.

Flere sentrale utviklingstrekk i norsk politi har gått i feil retning de siste årene. Oppklaringsprosenten for straffesaker går ned og antall straffesaker øker. I løpet av 2023 ble politidistriktene nedbemannet med 446 årsverk. Det har medført utfordringer med å nå responstidkravene ved akutte oppdrag, funksjoner og seksjoner har blitt lagt ned, samt at forebyggende enheter har blitt redusert eller fjernet.

I 2016 var oppklaringsprosenten for straffesaker på 53 prosent. I 2023 var den på rekordlave 42 prosent. «Tallenes tale er klar, oppklaringsprosenten går ned, klart i strid med Riksadvokatens forventninger til straffesaksarbeidet», skrev Rogaland statsadvokatembeter høsten 2023. Politiets kapasitet innenfor etterforskning var i 2023 lavere enn i 2018 ifølge Politidirektoratets og Riksadvokatens rapport om straffesaksbehandlingen.

I politiets innbyggerundersøkelse 2023 står det: «Blant de som har blitt utsatt for ulike hendelser er det gjennomgående rundt halvparten som opplever at de ble tatt på alvor av politiet, men det er noen variasjoner knyttet til de ulike hendelsene». I innbyggerundersøkelsen 2019 kom det frem: «Blant de som har blitt utsatt for kriminalitet, har de som har opplevd hatkriminalitet, utpressing, ran, mobbing/trakassering eller seksuelle overgrep/krenkelser på internett, vold/trusler om vold, hærverk og biltyveri særlig lav tillit til politiet. Tilliten til politiet er også lavere blant innbyggere som har opplevd annen kriminalitet».

Dette fører til spørsmålet – har politiet ufortjent høy tillit? Er det ikke folk som har hatt behov for hjelp fra politiet, har vært involvert i en straffesak og vært utsatt for kriminalitet som er den virkelige lakmustesten? Eller er vi tilfreds med at innbyggerne har en tillit til politiet som sannsynligvis viser seg ufortjent den dagen de utsettes for kriminalitet?

Debatter

Politiets Fellesforbund er med som arrangør av tre debatter under Arendalsuka 2024:

I tillegg deltar Politiets Fellesforbund på ytterligere tre debatter:

Bilmerking 2 1
Se «Stat og næringsliv som de kriminelles minibank og Skatteetaten som datasentral» her

2023

Arendalsuka ble arrangert 14.–18. august 2023.

Tema for debatten: «Er politiet dimensjonert til å håndtere samfunnsoppdraget anno 2023 og årene fremover?»

Norge står i den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen på flere tiår. Kriser er den nye hverdagen og politiet håndterer stadig flere utfordringer både fysisk og digitalt. Samtidig er politiets rammevilkår de mest krevende på flere år med realnedgang i politibudsjettene. I politidistrikt og særorgan kuttes antall ansatte, utstyr og aktiviteter. Dette går ut over tjenestene til publikum og evnen til å løse uforutsette hendelser og oppdrag. De politiske forventningene innebærer økt aktivitet både når det det gjelder tilstedeværelse og bekjempelse av en rekke kriminalitetsformer. Summen av dette fører til spørsmålet: Er norsk politi dimensjonert til å håndtere samfunnsoppdraget anno 2023 og årene fremover?

Debatten ble arrangert i Unio-teltet (Strand Café) tirsdag 15. august 2023 kl. 10.30–12.00. Debatten kan ses i opptak her.

Medvirkende

  • Unn Alma Skatvold – forbundsleder, Politiets Fellesforbund
  • Katharina von Sydow – forbundsleder, Polisförbundet i Sverige
  • Benedicte Bjørnland – politidirektør, Politidirektoratet
  • Per-Willy Amundsen – leder, justiskomiteen (Fremskrittspartiet)
  • Maria Karine Aasen-Svensrud – første nestleder, justiskomiteen (Arbeiderpartiet)
  • Ivar B. Prestbakmo – medlem, justiskomiteen (Senterpartiet)
  • Bård Ludvig Thorheim – stortingsrepresentant (Høyre)

Debattleder: Trude Teige

Finn arrangementet på Arendalsukas nettside >

Videoer

Artikler

2022

Tema for debatten: «Når krise er den nye hverdagen. Har norsk politi grunnberedskap til å stå i den over tid?»

Se debatten i opptak her >

Flyktningkrise ble erstattet av pandemi. Så kom en ny flyktningkrise. De siste årene har kriser vært den nye hverdagen for politiet. Grunnberedskapen må styrkes for å håndtere den nye normalen. God beredskap koster. Dårlig beredskap koster mer.

Etter pandemien skulle politiet tilbake til hverdagen. Da traff bølgen fra krigen i Ukraina med full styrke. På nytt måtte politiet omprioritere, flytte på og innhente ansatte der de var å finne. Igjen opplevde hundrevis av politiansatte usikre arbeidsforhold. Å bistå mennesker som har opplevd grusomheter er en stor personlig belastning. Selv godt utdannede og svært erfarne politiansatte finner det krevende å stå i en slik situasjon over tid. Personalledelse og personalomsorg under skiftende forhold er krevende, men veldig viktig for at de som står midt i situasjonen skal holde ut.

Har norsk politi grunnberedskap til å stå i kriser over tid?

Medvirkende

  • Unn Alma Skatvold – forbundsleder, Politiets Fellesforbund
  • Benedicte Bjørnland – politidirektør, Politidirektoratet
  • Per-Willy Amundsen – leder, justiskomiteen (Fremskrittspartiet)
  • Maria Karine Aasen-Svensrud – nestleder, justiskomiteen (Arbeiderpartiet)
  • Sveinung Stensland – medlem, justiskomiteen (Høyre)
  • Ivar B. Prestbakmo – medlem, justiskomiteen (Senterpartiet)
  • Rigoberto Villarroel – politibetjent, politiet

Debattleder: Trude Teige

Unio-debatt: Vold, trusler og trakassering

Lærere, sykepleiere, politi opplever vold, trusler og trakassering som en del av arbeidshverdagen. Hvorfor skjer det og hva kan vi gjøre med det?

Se debatten i opptak her >

Alle arbeidstakere har krav på et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. For mange av Unios medlemsgrupper innen helse, utdanning og politi er vold, trusler og trakassering utfordringer i arbeidsmiljøet som må håndteres hver eneste dag på jobben.

Hva skjer når brukerrettighetene til elever og pasienter trumfer muligheten til å ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?

Medvirkende:

  • Unn Alma Skatvold – forbundsleder, Politiets Fellesforbund
  • Kai Øivind Brenden – 2. nestleder, Norsk Sykepleierforbund
  • Tuva Moflag – 2. nestleder, arbeids- og sosialkomiteen (Arbeiderpartiet)
  • Pål Molander – direktør, Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)

Programleder: Erik Aasheim

Arrangør: Unio

Les mer >

Artikler

2021

Tema for debatten: «Fremtidens politi: trygghet og rettssikkerhet for deg - et anstendig arbeidsliv for våre»

Se opptak av debatten her >

Artikler

2020 (avlyst)

Arendalsuka ble avlyst grunnet koronasituasjonen.

2019

Tema for debatten: «Nærpolitireformen fjerner politiet fra befolkningen - Hva gjør vi?»

Se opptak av debatten her >

Artikler

Fagperson

Linda Verdal

Linda Verdal

Forbundssekretær