Pride

Politiets Fellesforbund har gjennom mange år deltatt på Pride på ulike arenaer og i ulike kanaler. Både politiet og Politiets Fellesforbund har vært med i paraden, noe som har bidratt til positiv omdømmebygging for norsk politi.

20230530 141830 mp4 00 00 34 12 Still001 1
Se video: Klart for prideparade 🏳️‍🌈

Slik markeres pride i 2023 🏳️‍🌈

Den nasjonale markeringen for politiet er under Oslo Pride, som i år ble gjennomført fra 23. juni til 1. juli.

Pride Park på Kontraskjæret var åpen fra 28. juni til 1. juli, mens den store prideparaden i Oslo sentrum gikk fra Grønland lørdag 1. juli.

  • Onsdag 28. juni kl. 11.00–12.30: Unio hadde Pride-sending fra London Pub på C. J. Hambros plass 5 under vignetten “Stolt, skeiv og synlig”. Arrangementet ble strømmet. Les mer > | Se sendingen i opptak på Vimeo her >
  • Onsdag 28. juni–lørdag 1. juli: Både politiet og Unio hadde også i år stand i Pride Park, lokalisert på Kontraskjæret. Parken var åpen fra onsdag 28. juni kl. 15.00 til og med lørdag 1. juli ved midnatt.
  • Lørdag 1. juli: Pride Parade! Paradefrokost på politihuset i Oslo kl. 10.30 (påmelding), etterfulgt av deltakelse i Oslo Pride-paraden. Selve paraden startet kl. 13, med oppmøte fra kl. 12.
    • Arrangør var Oslo politidistrikt, med Politiets Fellesforbund som samarbeidspartner og bidragsyter.
    • I tillegg hadde Unio felles frokost i Lærernes Hus, Utdanningsforbundets konferansesenter, fra kl. 10, og deltok også i paraden. Norsk Sykepleierforbund, Utdanningsforbundet og Unio gikk samlet i paraden.

I tillegg skjer det mange lokale Pride-arrangementer både i juni og utover resten av året. Vi oppfordrer til å delta på dette. Send gjerne inn bilder og innhold til info@pf.no, både i juni og senere.

Unio og pride

Pride-T-skjorter

Ved paradefrokosten på politihuset i Oslo vil det bli mulig å få en pride-T-skjorte fra Politiets Fellesforbund eller profilerte T-skjorter fra arbeidsgiver.

Ett politi – for alle

Politiet skal beskytte og jobbe for mangfoldet både i politiet og i samfunnet. Vi skal være ett politi for alle, og er derfor med på å markere Pride hvert år.

For hele politiet er det viktig å synliggjøre at vi er ett politi for alle. Det arbeides kontinuerlig for å øke kompetansen på likestilling og mangfold både i fagforeningen og i politiet, slik at politiet kan møte ulike mennesker med respekt og toleranse, og gi trygghet og beskyttelse for alle.

Dette er pride

  • Oslo Pride er en årlig sommerfestival for homofile, lesbiske, bifile, transepersoner, intersex og skeive (LHBT+), og omtaler seg selv som «Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold».
  • Det arrangeres tilsvarende arrangementer i mindre format flere steder i landet, men markeringen i Oslo anses som et nasjonalt arrangement.
  • Høydepunktet og avslutningen på denne festivalen er selve Pride-paraden. Politiet og Politiets Fellesforbund har deltatt i paraden over flere år, noe som har bidratt til positiv omdømmebygging for norsk politi. Deltakelse har vekket positiv oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.
  • Vår fagforenings holdning til mangfold og hvor viktig det er med respekt, likeverd og at mangfold er nødvendig – det gir styrke og glede i et fellesskap.

Tidligere års markeringer

2020

I år ble pride annerledes på grunn av situasjonen med covid-19, men deltagelsen ble minst like stor gjennom den digitale markeringen.

Markerte med gamle bilder

Tema for pride var i 2020 internasjonal solidaritet. Politiets Fellesforbund deler med andre land de erfaringer som politiet i Norge har gjort seg i mangfoldsarbeidet. Slik ønsker forbundet å bidra til at også andre lands politistyrker får økt kompetanse i arbeidet for mangfold og likestilling.

Oslo Pride ble arrangert 19. til 28. juni. Siden paraden ble avlyst, ble tillitsvalgte og medlemmer heller oppfordret til å børste støv av gamle Pride-bilder fra tidligere år og dele disse i sosiale medier med #taggene: #ettpolitiforalle #oslopride2020 #støttpride. Mange fulgte Politiets Fellesforbunds oppfordring og sosiale medier var tydelig farget av Pride.

Møte med fokus på mangfold på arbeidsplassen

Unio gjennomførte også frokostmøte: «Pride på jobben» hvor hovedtematikken var at pride er feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Det handler om retten til å være akkurat den du er. Hvordan er betingelsene for å være akkurat den du er i norsk arbeidsliv?

I tillegg var leder av Rosa kompetanse arbeidsliv, Mathias Holst, invitert til å snakke om kjønn, seksualitet, identitet og normer i arbeidslivet.

Politiets Fellesforbund promoterte dette møtet og oppfordret medlemmer og tillitsvalgte til å delta.

Ellers var Politiets Fellesforbund aktive med å dele og linke til ulike digitale Pride-arrangement fra andre aktører gjennom hele perioden.

Relaterte artikler

Videoer

MG 0440 Foto Torkjell Traedal

Foto: Torkjell Trædal

Fagperson

Kari Anne Kristiansen

Kari Anne Kristiansen

Forbundssekretær med hovedansvar for likestillings- og mangfoldsarbeid