Pride

Politiets Fellesforbund har gjennom mange år deltatt på Pride på ulike arenaer og i ulike kanaler. Både politiet og Politiets Fellesforbund har vært med i paraden, noe som har bidratt til positiv omdømmebygging for norsk politi.

Pride video med UAS 2022 00 01 03 08 Still001
Se video: Viktig pride-markering i 2022 🏳️‍🌈

Ett politi – for alle

Politiet skal beskytte og jobbe for mangfoldet både i politiet og i samfunnet. Vi skal være ett politi for alle, og er derfor med på å markere Pride hvert år.

For hele politiet er det viktig å synliggjøre at vi er ett politi for alle. Det arbeides kontinuerlig for å øke kompetansen på likestilling og mangfold både i fagforeningen og i politiet, slik at politiet kan møte ulike mennesker med respekt og toleranse, og gi trygghet og beskyttelse for alle.

Dette er pride

  • Oslo Pride er en årlig sommerfestival for homofile, lesbiske, bifile, transepersoner, intersex og skeive (LHBT+), og omtaler seg selv som «Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold».
  • Det arrangeres tilsvarende arrangementer i mindre format flere steder i landet, men markeringen i Oslo anses som et nasjonalt arrangement.
  • Høydepunktet og avslutningen på denne festivalen er selve Pride-paraden. Politiet og Politiets Fellesforbund har deltatt i paraden over flere år, noe som har bidratt til positiv omdømmebygging for norsk politi. Deltakelse har vekket positiv oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.
  • Vår fagforenings holdning til mangfold og hvor viktig det er med respekt, likeverd og at mangfold er nødvendig – det gir styrke og glede i et fellesskap.

Tidligere års markeringer

2020: Pride ble digitalt

I år ble pride annerledes på grunn av situasjonen med covid-19, men deltagelsen ble minst like stor gjennom den digitale markeringen.

Markerte med gamle bilder

Tema for pride var i 2020 internasjonal solidaritet. Politiets Fellesforbund deler med andre land de erfaringer som politiet i Norge har gjort seg i mangfoldsarbeidet. Slik ønsker forbundet å bidra til at også andre lands politistyrker får økt kompetanse i arbeidet for mangfold og likestilling.

Oslo Pride ble arrangert 19. til 28. juni. Siden paraden ble avlyst, ble tillitsvalgte og medlemmer heller oppfordret til å børste støv av gamle Pride-bilder fra tidligere år og dele disse i sosiale medier med #taggene: #ettpolitiforalle #oslopride2020 #støttpride. Mange fulgte Politiets Fellesforbunds oppfordring og sosiale medier var tydelig farget av Pride.

Møte med fokus på mangfold på arbeidsplassen

Unio gjennomførte også frokostmøte: «Pride på jobben» hvor hovedtematikken var at pride er feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Det handler om retten til å være akkurat den du er. Hvordan er betingelsene for å være akkurat den du er i norsk arbeidsliv?

I tillegg var leder av Rosa kompetanse arbeidsliv, Mathias Holst, invitert til å snakke om kjønn, seksualitet, identitet og normer i arbeidslivet.

Politiets Fellesforbund promoterte dette møtet og oppfordret medlemmer og tillitsvalgte til å delta.

Ellers var Politiets Fellesforbund aktive med å dele og linke til ulike digitale Pride-arrangement fra andre aktører gjennom hele perioden.

Relaterte artikler

Videoer

MG 0440 Foto Torkjell Traedal

Fagperson

Kari Anne Kristiansen (profilbilde)

Kari Anne Kristiansen

Forbundssekretær med hovedansvar for likestillings- og mangfoldsarbeid